
Tiroid Bezi
Halk arasında hastalık olarak algılanan tiroid aslında adem elmasının hemen altında yer alan bir organdır. Kelebek şekline benzeyen bu organ vücut içerisinde gerçekleştirilen birçok fonksiyonu düzenlemektedir.
T3 ve T4 hormonlarını düzenlemekte olan tiroid aynı zamanda kalsitonin hormonunun üretilmesine, depolanmasını ve gerektiğinde salınmasını yöneten bir organdır.
Tiroid bezi tarafından salgılanan hormonlar sayesinde kan dolaşımına karışarak birtakım sistemlerin veya organların uyarılmasına sağlamaktadırlar.
Vücut sağlığı için oldukça önemli olan tiroid bezi birtakım sebeplere bağlı olarak düzenli çalışmadığında vücutta tiroid rahatsızlıkları ortaya çıkmaktadır.
Tiroid hastalığı belirtileri genel olarak şöyle sıralanabilir;
- Sürekli olarak uyku hali
- Ani kilo almak veya ani kilo vermek
- Yorgunluk
- Uykuya dalmak
- Depresif ruh hali
- Halsizlik
- Regl ağrılarının daha çok şiddetli olması
- Hafızada zayıflık
- Panik atak
- Konsantrasyon eksikliği
- Anksiyete
- Bilinç bulanıklığı
- Cinsel isteksizlik
- Uzun süre kabızlık
- İçsel
- Hipertansiyon
- Kolesterol seviyesinde yükselme veya azalma
- Tırnakların kolay kırılması
- El ve ayaklarda soğukluk hissi
- Aşırı terleme
- Kalp atış hızında düşüş
Gibi daha birçok belirti gösterebilmektedir.
Tiroid Hastalıkları Nelerdir?
Tiroid organında birtakım etmenlere bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar bazen iyi huylu bazen de kötü huylu olabilmektedir. En çok karşılaşılan tiroid hastalıkları şöyledir;
- Guatr
- Hipertiroidi
- Hipotiroidi
- Tiroid kanseri
Yukarıda saymış olduğumuz hastalıklardan guatr, hipertiroidi ve hipotiroidi hastalıkları iyi huylu tiroid hastalıkları olarak kabul edilirken sonda yer alan tiroid kanseri kötü huylu tiroid hastalıkları içerisinde yer almaktadır.